Znalazłem ciekawy artykuł o ryżu, warto go przeczytać.
Ryż to danie uniwersalne. Może być podstawą pożywienia sportowców, osób odchudzających się, chorych na celiaklię i tych, którzy mają problemy z układem pokarmowym. Jest łatwy do przygotowania, smaczny i bardzo zdrowy!
Ryż to przede wszystkim węglowodany złożone, które są wolno trawione przez organizm i przez długi czas dostarczają mu energii. Jest więc idealnym pokarmem dla tych wszystkich, którzy regularnie uprawiają sport, np. jeżdżą na rowerze, pływają lub biegają.
Ryż mogą jeść także ci, którzy stosują dietę odchudzającą i ci, którzy spędzają dużo czasu na siłowni. Wszyscy oni powinni zjadać dziennie szklankę ugotowanego ryżu, ponieważ:
1.Ryż dostarcza energii pracującym mięśniom, wzmacnia je i zapobiega ich rozpadowi
2.Ryż dostarcza witamin z grupy B i składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, wapnia i magnezu
3.Zwiększa przyswajanie aminokwasów, które uczestniczą w budowie mięśni.
SAMO ZDROWIE
Chciałabyś stracić kilka kilogramów? Cierpisz na nadciśnienie, masz alergię? A może zatrułaś się hamburgerem? Jedz ryż! To idealny pokarm na wszystkie twoje dolegliwości.
@ 125 g ugotowanego ryżu to tylko 82 kalorie, które na długo zapewniają uczucie sytości, dlatego diety odchudzające z udziałem ryżu są niezbyt uciążliwe; błonnik znajdujący się w dużych ilościach w brązowym ryżu przyspiesza też usuwanie tłuszczu z organizmu
@ dieta niskotłuszczową i niskosodową na bazie ryżu eliminuje z pożywienia zbędny tłuszcz, cholesterol i sód, dzięki czemu zapobiega chorobom serca i układu krwionośnego; dostarcza też witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
@ ryż nie ma właściwości uczulających, nie zawiera też glutenu, dlatego może stanowić podstawę diety dla wszystkich chorych na celiaklię
@ kleik ryżowy to znakomity posiłek po wszelkich zatruciach pokarmowych; biegunka i wymioty mogą powodować niedobór potasu w organizmie; kleik ryżowy uzupełni ten niedobór, doda energii i jest na tyle lekki, że można go jeść nawet wtedy, gdy twój układ pokarmowy jest w nie najlepszym stanie.
LEPSZY OD ZIEMNIAKA
Ryż jest świetnym daniem dla wszystkich, którzy nie mają czasu codziennie przygotowywać posiłków. Ugotowany poprzedniego dnia lub nawet kilka dni wcześniej nie straci swych walorów odżywczych i smakowych. Oczywiście jeśli będziesz trzymała go w lodówce. Możesz go też zamrozić. W zamrażalniku wytrzyma aż 6 miesięcy!
@ dla eksperymentatorów: ryż obecny jest we wszystkich kuchniach świata, świetnie komponuje się z mięsem, owocami, krewetkami, małżami, rybą, a nawet mlekiem; jeśli lubisz eksperymentować, ryż będzie dla ciebie idealnym tworzywem
@ dla zakochanych: ryż świetnie nadaje się na kolację przy świecach; wystarczy byś go ugotowała i wymieszała z mięsem lub warzywami (mogą być mrożone lub ze słoika); zajmie ci to 5 minut, a twój chłopak uzna cię za najlepszą kucharkę na świecie
@ dla wegetarian: to dla ciebie idealne danie, bo nie dość, że roślinne, to jeszcze bogate we wszystkie niezbędne składniki odżywcze
Mam nadzieje, że ten artykuł wzbogaci wasza wiedze.